Bezlepkový mrkvový dort s karamelovou polevou

Tento mrkvový dort s krémovou karamelovou polevou je naprosto jedinečný. Neobsahuje bílou mouku, máslo, ani rafinovaný cukr, takže vám po něm nebude těžko a nemusíte mít výčitky svědomí, když sníte větší kousek. Nebo dva. 🙂

Nemějte strach ani z mrkve, pokud ji běžně na sladko nepoužíváte. Je výborná i v ovesné kaši nebo muffinech.

Na jeho upečení budete potřebovat dvě stejné formy, nedoporučuji péct korpus vcelku a pak ho rozřezávat, nemusel by se dostatečně propéct. Můžete také použít jen jednu formu a těsto upéct nadvakrát. Nebo velký plech a upečený korpus pak rozříznout napůl a dát na sebe. No nechám to na vás. 🙂

hkiuh

Korpus:

  • 2 hrnky pohanky
  • 1 hrnek mandlí
  • 2 lžíce chia semínek
  • hrst rozinek
  • 3-4 mrkve
  • 1 zralé mango (nebo 3 plátky ananasu)
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 4 lžíce kokosového cukru
  • kokosový olej na vymazání forem

Pohanka, mandle, ani semínka se předem nemáčí.

Poleva:

  • 3 velké zralé banány
  • 5 vypeckovaných datlí
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička skořice

Předehřejeme troubu na 180°C. Pohanku a mandle v kuchyňském robotu necháme rozsekat na mouku. Ve velké míse ji potom smícháme s chia semínky a rozinkami. V mixéru rozmixujeme dužinu z manga s mlékem a kokosovým cukrem a přilijeme k suchým ingrediencím. Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a vše důkladně promícháme.

efte

Budeme potřebovat dvě stejné dortové formy. Boky vymažeme kokosovým olejem a dno vyložíme pečícím papírem. Těsto do nich rozdělíme a pečeme 30-40 minut dozlatova.

jh

Upečené korpusy necháme na mřížce zcela vychladnout. Mezitím si připravíme polevu – všechny ingredience vložíme do mixéru se dvěmi lžícemi vody a rozmixujeme dohladka. Z vychladnutých korpusů odstraníme pečící papír a promažeme polovinou náplně, druhou použijeme jako polevu. Doporučuji jíst ihned.

Mrkvový dort s karamelovou polevou

Receptem jsem se inspirovala v knize Lahodně s Ellou.

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *