Čirok, přirozeně bezlepkový zázrak

Musím s vámi podělit o to, jakou novinku do své kuchyně jsem našla první jarní víkend na Festivalu Evolution v Praze. Kromě toho, že jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, jsem objevila ČIROK. Často při vaření používám přirozeně bezlepkové mouky a s nadšením jsem proto čirok zařadila do své spíže. 🙂

DSC_0740

Čirok je bohatý na vlákninu, bílkoviny, spoustu minerálních látek a přirozených antioxidantů. Jeho chuť je neutrální, využijete ho tak pro přípravu sladkých i slaných jídel.

Použití:

Pokud rádi používáte mouku z přirozeně bezlepkových surovin a ještě jste nepřišli na chuť pohance, čirok je pro vás jako stvořený. Jeho použití je stejné jako u obyčejné krupice nebo kterékoliv jiné mouky jen s tím rozdílem, že samotná čiroková mouka nekyne – do kynutých těst se musí namíchat.

Skvěle se hodí k

  • zahušťování pokrmů
  • pečení sušenek a různých koláčů
  • smažení palačinek
  • vaření kaše k snídani
  • do směsi mouk k pečení chleba a pečiva.

Na trhu je k dostání ve formě krupice, mouky a celých loupaných zrn. Čirok byste měli najít v každé dobře vybavené zdravé výživě.

V každém dospělém je kus dítěte a pokud občas dostanete chuť na krupičnou kaši, proč si ji neudělat v rostlinné bezlepkové verzi? Já ji vyzkoušela včera k snídani a dnes jsem si usmažila čirokové lívanečky.

Čiroková kaše

Čiroková kaše s kakaem a javorovým sirupem

(1 porce)

Mléko nebo vodu přivedeme k varu, osolíme a přisypeme krupici. Vaříme, dokud kaše nezhoustne na požadovanou konzistenci. Já jsem si ji posypala nepraženým kakaem, polila javorovým sirupem a přidala malou lžičku kokosového oleje.

Čirokové lívanečky

DSC_1130

(2 porce)

Banány rozmixujeme spolu s vodou nebo mlékem, skořicí a chia semínky a v míse smícháme s moukou. (Když nemáme mixér, stačí banány důkladně rozmačkat vidličkou.) Těsto necháme odležet alespoň 1/2 hodiny a poté smažíme malé lívanečky na rozpálené pánvi. Pokud používáme nepřilnavou pánev, nemusíme používat olej. Podáváme s domácí marmeládou, nebo s ovocem a polité javorovým sirupem.

Znáte už čirok delší dobu a používáte jej ve své kuchyni? Podělte se se mnou v komentářích o své recepty, ráda se nechám inspirovat i vámi. 🙂

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *