Jak připravit tofu, aby nechutnalo jako podrážka? :)

Musím se vám přiznat, že když jsem poprvé jedla tofu, vůbec mi nechutnalo. Tenkrát jsem si koupila to bez příchutě a jen tak bez jakékoliv úpravy se do něj zakousla. No řeknu vám, byla to hrůza. 🙂 Po nějaké době jsem mu ale dala druhou šanci, vyzkoušela různé značky a příchutě a nakonec jsem si je zamilovala.

Takže pokud máte stejnou první zkušenost jako já, neházejte flintu do žita! To kouzlo totiž spočívá v jeho správné úpravě.

Použití tofu

Tofu je úžasně univerzální hmota. Myslím pro použití v kuchyni, samozřejmě. Pamatujete si, jak Bubba ve Forrestu Gumpovi vyprávěl, co všechno se dá dělat z krevet? No tak s tofu je to podobné.

Můžete je rozmixovat na tvaroh, zapéct do koláče místo smetany, opéct do křupava a použít do salátu nebo burgeru, rozmixovat s bylinkami na dip místo tatarky, nahradit jím vejce do zapékaných těstovin, vyrobit pomazánku, dále je můžete péct, grilovat, smažit a vlastně nahradit jím maso snad na všechny způsoby.

Bílkoviny

Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin, sója obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny, které jsou plnohodnotné. Svojí biologickou hodnotou se rovnají těm živočišným.

100 g tofu = cca 12 g bílkovin

Určitě jste už četli spoustu článku na téma, jestli je sója zdraví škodlivá, nebo ne. Pokud si ji podle mého názoru dáte jednou za čas, je to úplně v pořádku. Převládat by určitě měly fermentované výrobky (tempeh, miso pasta, sójová omáčka, natto).

Při trávení sója působí kyselinotvorně, k její konzumaci si proto na talíř přidejte ještě kopec čerstvé zeleniny.

Nákup tofu

Tofu je k dostání v každé zdravé výživě a teď už ho najdete i ve velkých obchodních řetězcích (Albert, Kaufland, Tesco, Lidl).

Při nákupu tofu byste měli dbát na jednu věc, která je důležitá nejen u sojových produktů, a to je genetická modifikace. Pokud je to možné, vybírejte jen bio výrobky, kdy máte jistotu, že výrobce nepoužil takto upravenou sóju.

Tofu je spousta druhů, můžete vybírat mezi různými příchutěmi:

  • uzené
  • marinované
  • bylinkové
  • lahůdkové
  • s řasou
  • přírodní neochucené (natural)
  • silken
  • atd.

tofu

Na sladko se dá použít přírodní neochucené a silken tofu. Na slano by se neochucené tofu mělo v každém případě naložit do marinády, aby získalo vámi požadovanou příchuť.

Tofu není nutné dlouze tepelně upravovat, stačí je prohřát.

Domácí výroba tofu

Dřív jsme je doma zkoušeli několikrát vyrobit, ale troufnu si říct, že tohle je jedna z mála věcí, která se vyplatí koupit. Ať už chuťově nebo finančně.

Každopádně kdo má rád výzvy, může postupovat podle tohoto receptu, který jsem kdysi dávno získala na jednom kurzu.

  • 300 g bio sójových bobů
  • 75 ml octa
  • špetka soli
  1. Proprané boby namočíme na 12 hodin do vody, nejlépe přes noc. Poté vodu vylijeme.
  2. Boby rozmixujeme s přidáním vody na kaši (konzistence kefíru).
  3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, do které kaši vlijeme a osolíme.
  4. 10 minut vaříme na mírném ohni a během toho sbíráme pěnu.
  5. Tekutinu přecedíme přes plátýnko a vymačkáme. V plátně nám zbude „okara“, kterou dál můžeme použít třeba na pomazánku nebo zahuštění omáčky. Zcezenou vodu vaříme dalších 5-10 minut.
  6. Vařič vypneme. Přidáme 200 ml horké vody, po troškách ocet a necháme pod pokličkou 5 minut srážet.
  7. Cílem je získat bohatou sraženinu. Vše nalijeme do cedníku a tofu zde necháme hodinu odkapat.
  8. Nakonec je slisujeme do požadovaného tvaru, vložíme do nádoby s vodou a skladujeme v lednici, kde vydrží několik dní. Vodu je potřeba každý den vyměnit.

Tofu čokoládový krém na muffiny

muffiny-s-tofu-kremem

(množství na cca 10 muffinů)

  • 1 balení přírodního tofu (natural)
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 zralého banánu
  • 2 lžíce datlového nebo javorového sirupu
  • lžička skořice
  • 5 lžic rostlinného mléka nebo vody

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme chvilku zchladnout. Rozmixujeme ji spolu s ostatními ingrediencemi. Vznikne hladký krém, který dáme před zdobením ztuhnout do lednice.

Tofu pomazánka

tofu-pomazanka

(2 porce, ale je víc než velká pravděpodobnost, že ji celou zboucháte sami 😀 )

  • 1/2 balení uzeného tofu
  • 1/2 zralého avokáda
  • vrchovatá lžička plnotučné hořčice
  • špetka soli a pepře
  • 1/3 cibule
  • hrst petrželky

Tofu nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na co nejmenší kousky a všechny ingredience v misce rozmačkáme vidličkou. Doporučuji jíst s celozrnným kváskovým chlebem, posypat petrželkou a kdo má rád česnek, může si ho na to nakrájet na plátky.

Doporučuji sníst hned čerstvé, protože avokádo má tendenci hnědnout. Tomu se můžeme vyhnout přidáním citronové šťávy, ale protože už je v receptu hořčice, pomazánka by byla nejspíš moc kyselá. Kdybyste měli jiný nápad, jak zabránit zhnědnutí (kromě citronu), sem s ním do komentářů! 🙂

Tuhle pomazánku jsem vymyslela včera a je tak výborná, že jsem si ji dělala už dvakrát. Jsem z toho receptu tolik nadšená! 😀 Napište mi, jak vám chutnala.

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *