Medvědí česnek, populární divoká bylina

Sezona medvědího česneku je právě v plném proudu. Poslední roky se stává čím dál více vyhledávaným a populárním. I já jsem se nechala strhnout davem a na můj narozeninový den jsem se s košíkem vydala na medvědí česnek a celé odpoledne potom vyráběla pesto. Nic si člověk nevychutná víc, než vlastnoručně vyrobené jídlo, nad jehož přípravou strávil půl dne. 🙂

Je výborný také jen tak na pečivu s pomazánkou, nakrájený v zeleninovém salátu nebo v polévce.

DSC_1095

Kde roste medvědí česnek

Vyskytuje se v okolí potoků a řek s podmáčenou půdou, ve stínu listnatých stromů a keřů. Pokud nevíte, kde roste ve vašem okolí, poptejte se známých nebo hledejte na internetu.

Poté, co se medvědí česnek stal tak populárním, lidé ho začali sbírat ve velkém a snaží se na něm vydělat na farmářských trzích. V lese potom zůstane vydrancovaná pláň a přestává se množit. Chovejte se proto v přírodě ohleduplně, prosím. Z jedné rostlinky trhejte maximálně 2-3 lístky, aby mohla vykvést a vysemenit se.

Poznáte jej podle česnekového zápachu, díky kterému listy nezaměníte např. s konvalinkami. Roste přes celou Evropu až po Kavkaz. V České republice se vyskytuje více druhů a liší se šířkou listů. Ty obsahují největší množství prospěšných látek do začátku kvetení, trhají se proto jen během března a dubna.

Proč je tak dobrý?

Účinné látky v něm obsažené podporují činnost žaludku a trávení, chuť k jídlu, krvetvorbu a ničí střevní parazity. Obsahuje také vitamin C.

Pesto z medvědího česneku

DSC_1117

Recept jsem dělala od oka. Na tři hrsti listů jsem dala asi 1/2 hrnku olivového oleje, 1/2 lžičky himalájské soli a rozmixovala ve vysokorychlostním mixéru. Pak už jen stačí smíchat s uvařenými těstovinami a zbytek schovat v uzavřené sklenici do lednice.

Do pesta můžete přidat také různé ořechy (vlašské, para) nebo semínka (slunečnicové, dýňové), ale není to nutné.

Pokud nemáte mixér, stačí listy na jemno nakrájet nožem a smíchat s olejem a solí.

DSC_1102

Pesto z medvědího česneku můžete kromě těstovin použít všude tam, kam běžně dáváte normální česnek:

Při výrobě pesta je důležité dodržet těchto pár zásad, aby vydrželo co nejdéle a nezkazilo se:

  1. listy by neměly být mokré – pokud je nutné je oprat, vysušte je
  2. sklenice a víčka důkladně umyjte a nechejte oschnout
  3. pesto do sklenice napěchujte tak, aby v něm nebyly bubliny vzduchu
  4. nechejte 2-3 cm od horního okraje volné, otřete hrdlo a dolijte asi 1 cm olejem
  5. víčko pevně utáhněte a skladujte v chladu

Pesto se hodí vždy, když jste hladoví a nemáte čas vařit. Nasypete těstoviny do hrnce, po pár minutách je smícháte s pestem a rychlý oběd nebo večeře je na světě.

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře
  1. Vladka V. napsal:

    Když roste jak píšete od Evropy až po Kavkaz, co takhle v Anglii, tam roste také? Díky za odpověd Vladka

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *