Na živé stRAWě

Poslední dobou jsem cítila, že by moje trávení potřebovalo odlehčit. Tak jsem se rozhodla, že si dám pár dnů na raw stravě. To znamená spousta čerstvého ovoce a zeleniny, freshů, máčených ořechů, semínek a klíčených luštěnin. Chtěla jsem hlavně vynechat lepek a různé sojové výrobky. A taky zužitkovat tu spoustu velkých cuket a rajčat, které mi vyrostly na zahradě. Pro někoho to může být také příjemný odpočinek od vaření, protože příprava těchto jídel je bleskově rychlá a snadná.

Nešlo mi o to být 100% raw, použila jsem třeba i tamari omáčku k ochucení zeleninových salátů, povidla nebo jsem si vařila bylinkové čaje.

Odšťavňování

Každé ráno jsem začala velkou sklenicí čisté vody a čerstvě odšťavněnou zeleninou a ovocem. Úplně jsem zapomněla, jak je kombinace okurky, jablek, zázvoru, řapíkatého celeru a citronu úžasně osvěžující a ráno mě okamžitě nakopne (je to skvělá náhrada kávy).

Už je to rok a půl, co jsem zkoušela asi 4 dny pít jen čerstvé šťávy a čistou vodu. Moje zažívání nebylo zatíženo složitým trávením, měla jsem proto spoustu energie a ke spánku mi stačilo jen pár hodin. Když jsem šla do práce nebo neměla možnost pít šťávu čerstvou, udělala jsem si ji do lahví a pak dala do lednice, takže v tomhle ohledu to proběhlo bez problémů. Různými recepty a kombinacemi jsem se inspirovala tady.

IMG_20160712_104458

Horší to bylo s chutěmi na vařené jídlo. 🙂 Dokonce jsem si vymýšlela seznam všech jídel, které si musím uvařit, až s očistou skončím. Potom jsem ale byla nadšená tím, jak jsem si každé jídlo dokázala vychutnat. Chuťové buňky jsou pěkné potvory! Vždycky jsem všechny chutě zahnala další výbornou šťávou a taky myšlenkou na to, proč to dělám.

Samozřejmě se nemusíte trápit žádnou očistou nebo něčím podobným, pokud víte, že byste to psychicky nezvládali. Na druhou stranu to ale pro někoho může být velká výzva. 🙂

Tímto článkem bych vás chtěla inspirovat k tomu, abyste do svého jídelníčku přidali více zeleninových jídel, ovoce k snídani nebo svačině a možná začali přemýšlet o koupi odšťavňovače. Protože vaše zdraví je to nejdůležitější, co máte a rozhodně stojí za to do něj investovat čas i peníze. Zdravá strava dokáže divy!

Proč jsou čerstvé šťávy tak zdravé?

Čerstvá šťáva je koncentrovaný zdroj vitaminů a minerálů, jejím vypitím do sebe dostanete těchto potřebných látek mnohem víc, než kdybyste zeleninu a ovoce snědli vcelku, protože takové množství byste do sebe za celý den určitě nedostali. Důležité je také hlídat obsah cukru, abyste nepřetěžovali slinivku. Ovocná šťáva, která neobsahuje vlákninu, rychle zvedá hladinu cukru v krvi. Pijte proto šťávy s větším obsahem zeleniny, než ovoce.

Pití šťáv a smoothie má jedno pravidlo – je potřeba je v ústech promíchat se slinami, jako když normálně koušete jídlo. Trávení totiž začíná už v ústech a výrazně ušetříte práci žaludku. Šťáva se lépe a rychleji stráví a nebude vás bolet břicho.

Pokud nevlastníte odšťavňovač, můžete si dát šťávu ve fresh barech Ugo nebo Fruitisimo, které jsou ve všech větších městech.

A co jsem to vlastně během těch čtyř dnů na živé stravě jedla? Každý den jsem na facebookové stránce zveřejňovala fotky a teď přišel čas se s vámi podělit i o recepty. Rozhodně doporučuji vyzkoušet italskou omáčku na cuketové „těstoviny“!

Zelený fresh

DSC_0123

  • středně velká cuketa
  • 4 řapíky celerové natě
  • kousek zázvoru
  • 1/2 oloupaného citronu
  • 2 jablka

Všechnu zeleninu a ovoce očistíme, omyjeme nebo podle potřeby okrájíme a odšťavníme. Pokud máte šnekový odšťavňovač, můžete přidat i špenát nebo listy kadeřávku.

Mrkvový fresh s řepou

DSC_0101

  • 5 mrkví
  • 1 menší červená řepa
  • 1 okurka
  • 2 jablka
  • pár kapek olivového oleje

Kořenovou zeleninu můžeme okrájet nebo očistit kartáčkem, každopádně vše důkladně opláchneme a odšťavníme. Šťávu ještě zakápneme olivovým olejem, aby se dobře vstřebaly i látky rozpustné v tucích.

Makové mléko

DSC_0103

Recept na rostlinné mléko už jsem zveřejnila v tomto článku, jen místo mandlí použijete přes noc namočený hrnek máku.

Mlékem jsem přelila čerstvě natrhané maliny, ostružiny a borůvky, posypala skořicí a skvělá snídaně byla na světě.

Ovocné smoothie

DSC_0110

  • 3 banány
  • špetka skořice
  • lžička chia semínek
  • hrst čerstvých kadeřávkových nebo špenátových listů

Nejdříve do mixéru vložíme oprané listy a rozmixujeme je s 1,5 hrnkem vody. Potom přidáme oloupané banány, skořici a chia semínka a znovu rozmixujeme. Podle požadované hustoty můžeme přidat vodu.

Avokádová omáčka na cuketové nudle

DSC_0117

  • hrst para ořechů (nenamáčíme)
  • 1/2 zralého avokáda
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • špetka himalájské soli

Všechny ingredience rozmixujeme a pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu vody a znovu rozmixujeme. Smícháme s cuketovými nudlemi, na jejichž výrobu si můžete pořídit tuhle škrabku.

Italská omáčka na cuketové nudle

DSC_0137

  • hrst kešu ořechů
  • 2 rajčata
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • pár listů čerstvé bazalky
  • špetka himalájské soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 stroužek česneku

Kešu ořechy 2 hodiny předem namočíme do vody, poté slijeme a s 1/2 hrnku vody rozmixujeme najemno. K tomuto krému do mixéru přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme na krémovou omáčku, kterou smícháme s cuketovými nudlemi.

Okurková polévka

DSC_0147

  • 1 čerstvá okurka
  • snítka kopru
  • 300 ml mandlového mléka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka himalájské soli

Okurku rozpůlíme, jednu polovinu nastrouháme nahrubo a druhou polovinu dáme do mixéru spolu s mandlovým mlékem, citronovou šťávou a rozmixujeme. Smícháme s nastrouhanou okurkou a nakrájeným koprem. Podle chuti osolíme.

Pohanka s mákem

DSC_0142

  • hrnek pohanky lámanky
  • hrnek namletého máku
  • datlový sirup nebo švestková povidla
  • špetka skořice

Přes noc namočenou pohanku slijeme a smícháme s mletým mákem. Posypeme skořicí, osladíme datlovým sirupem a můžeme přidat nakrájené švestky nebo nastrouhané jablko.

Jaké jsou vaše zkušenosti s živou stravou? Podělte se o ně se mnou v komentářích. 🙂

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře
  1. Vlaďka napsal:

    Krásný sluníčkový den Moniko. Pěkně a pravdivě napsáno, mám s tím podobné zkušenosti. Zkoušela jste už raw kulajdu? Pokud ne, tak napište na můj email a já vám ho pošlu…:). Vlaďka

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *