První jarní zdroj vitaminů

Při dnešní procházce s pejskem mě napadlo se podívat, jestli už začínají vykukovat kopřivy. Šla jsem k potoku, no a byly tam. To je takový ten moment, kdy se vám vyplatí nosit po kapsách pytlík na psí hovínka i do lesa. 😀 Tak jsem si hned uvařila čaj a udělala kopřivové smoothie (recept níže).

Účinky kopřivy

Kopřiva je skvělá především na krev – čistí ji a ředí, tím zlepšuje krevní oběh a podporuje tvorbu červených krvinek. Je močopudná, zvyšuje vylučování kyseliny močové a odvodňuje organismus.

Je osvědčeným lékem na vlasy. Jejich omývání silným odvarem posiluje růst a dává vlasům hebkost.

V běžných dávkách nemá kopřiva ani při delším užívání žádné nepříznivé účinky, může se proto užívat preventivně pro udržení zdraví a krásy. 🙂

????????????????????????????????????

Sběr

Kopřiva se sbírá od brzkého jara až do pozdního podzimu. Trhají se především vrchní lístky nebo celé mladé rostlinky před kvetením, kdy v sobě mají největší množství účinných látek.

Užití v kuchyni

Kromě čaje můžete kopřivu použít i všude tam, kam byste jinak dali špenát. Třeba

  • do jarní nádivky
  • do závinu nebo slaného koláče
  • rozmixované ve smoothie
  • do polévky
  • nasekané do bramboráku.

Kopřivové smoothie

(2 porce)

  • hrst kopřiv (množství odhadněte, ať se zbytečně nepopálíte 🙂 )
  • 3 zralé tečkované banány
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hrnky vody

Kopřivy důkladně vypereme a otrhané lístky rozmixujeme s vodou. Přidáme banány, skořici a rozmixujeme do krémové konzistence.

DSC_0338 (4)

Pokud nepoužijete zralé banány, které už na sobě mají hnědé puntíky, smoothie nejspíš nebude sladké. V tomto případě doporučuji rozmixovat spolu s několika vypeckovanými datlemi, nebo kokosovým cukrem.

Do komentářů mi napište, jaký kopřivový recept byste rádi vyzkoušeli a já ho pro vás připravím. A až se vydáte na jarní procházku, nezapomeňte si s sebou vzít pytlík a nejlépe i menší nožík nebo nůžky.

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře
  1. Vladka V. napsal:

    Jak udělat tinkturu a mast. děkuji za radu Vladka

    • Monika Ševčíková napsal:

      Vladko,
      kopřivovou tinkturu uděláte tak, že na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíte ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíte a naplníte do láhve až po hrdlo. Zalijete 30-40% pálenkou a necháte stát 14 dnů na teplém místě. Lahví občas zatřesete a potom scedíte a zbytek vylisujete.
      Při výrobě masti v hrnci rozehřejete masťový základ (tuk) a přidáte nasekané kopřivy. Těch by mělo být tolik, aby byly zcela ponořené. Necháte vzkypět, zamícháte a dáte vychladnout. Druhý den slabě ohřejete a přes plátno scedíte. Naplníte do čistých nádobek a skladujete v lednici. Pro výrobu masti nedoporučuji používat vazelínu, vyrábí se z ropy.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *