Smrkový sirup

Mladé smrkové výhonky obsahují silici, která pomáhá uvolňovat dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Já si ze smrkového sirupu občas dělám limonádu. Ve výhoncích je také vitamín C, který se ale vařením zničí. Na procházce lesem si můžete výhonek utrhnout a jen tak pokousat. Je trošku kyselý.

Při vaření tohoto sirupu budete mít celý byt krásně provoněný lesem a stejně dobře tak sirup i chutná.

Mladé smrkové výhonky se trhají během dubna a května. Jestli žijete v chladnější části naší republiky, určitě je ještě stihnete natrhat. Pokud nemáte hodného souseda jako já, kterému nebude vadit, když mu oškubete smrčky na zahradě, 😀 vydejte se do lesa.

Smrkové větvičky na sirup

Příprava:

(množství násobíme podle váhy výhonků)

degber

Smrkové výhonky důkladně propereme, přidáme vodu a oloupaný a na kolečka nakrájený citron. Vaříme 1/2 hodiny pod pokličkou. Odstavíme a do druhého dne necháme louhovat.

Druhý den přecedíme přes plátno, vymačkáme, do zbylé tekutiny přidáme cukr a vaříme 1/2 hodiny bez pokličky. Průběžně mícháme.

DSC_1655

Ještě horké naléváme do čistých a předehřátých skleněných lahví až po okraj (na fotce). Uzávěr pevně utáhneme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu, nejlépe v lednici nebo sklepě.

DSC_1662

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *