Umíte podojit ořechy? Aneb výroba rostlinného mléka ve 3 krocích

Rostlinná mléka jsou skvělá pro lidi, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům, jsou alergičtí na laktózu nebo pro ty, kteří viděli tohle video:

Už je to nějaký ten pátek, co jsem přestala pít mléko a jíst mléčné výrobky. Ze začátku jsem si kupovala rostlinné krabicové mléko ve zdravé výživě, ale kvalita a chuť rozhodně neodpovídaly ceně. Tak mi nezbylo nic jiného, než si je doma vyrobit. Mezi mé oblíbené patří mandlové a makové mléko a když si jednou za sto let uvařím kávu, dám si do ní kokosové.

Rostlinná mléka jsou nejen za 10 minut hotová, ale také plná vitaminů a minerálů. Dají se použít všude, kde se dává mléko kravské. Na výrobu můžete použít:

  • rýži
  • mák
  • kešu
  • kokos
  • mandle
  • ovesné vločky
  • lískové ořechy
  • konopná semínka
  • slunečnicová semínka

Dnes se budeme věnovat mandlím.

Mandle

Mandle obsahují zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, meď, mangan, bílkoviny, vitamin E, B1 a B6. Přispívají k ochraně před rozvojem nemocí srdce a cév a snižují cholesterol a vyšší krevní tlak. Mandle jsou vhodné pro těhotné a kojící ženy – obsahují minerály potřebné pro vývoj plodu a podporují tvorbu mateřského mléka. Doporučená denní dávka je jedna hrst.

Mandlové mléko

Nejlépe chutná z vlastnoručně spařených a oloupaných mandlí.

Na výrobu základního mandlového mléka budeme potřebovat:

  • 1 hrnek máčených mandlí
  • 4 hrnky vody
  • vysokorychlostní mixér
  • plátýnko na cezení
  • cedník
  • mísu

1. Máčení

Ořechy a semínka je důležité dopředu namočit, alespoň přes noc. Pokud máčíme delší dobu, je dobré je dát do lednice a jednou denně vyměnit vodu. Máčejte však maximálně dva dny. Máčením se probouzejí enzymy a ořechy a semínka se stávají lépe stravitelnými.

2. Mixování

DSC_0342

Přes noc namočené mandle scedíme, propláchneme a společně se 4 hrnky vody rozmixujeme. Pokud nemáte vysokorychlostní mixér, mixujte delší dobu. Na výrobu mléka rozhodně nedoporučuji používat tyčový mixér.

3. Cezení

DSC_0353

Do mísy dáme cedník, který vyložíme plátýnkem, mléko přecedíme a zbylou drť vymačkáme. Pokud mléko budeme používat na vaření, nemusíme je cedit. Mandlová drť pokrm zahustí.

DSC_0357

Mandlové mléko vydrží v lednici až 3 dny a před použitím sklenici protřepejte.

Slazené mandlové kakao

  • mandlové mléko
  • lžíce kakaového prášku
  • špetka skořice
  • 3 datle (čerstvé nebo předem namočené)

Vypláchneme nádobu, ve které jsme ořechy mixovali a scezené mléko nalijeme zpátky. Přidáme zbylé ingredience a znovu rozmixujeme. Kakao je výborné i z lískových oříšků.

Zkuste doma experimentovat. Vyrobte si ořechové mléko a nahraďte jím to kravské v kávě, omáčkách, pudinku, koktejlech nebo müsli a pak mi dejte vědět, jak vám chutnalo. 🙂

Můžete se také těšit na moji e-kuchařku, kterou v současné době tvořím. Bude v ní spousta receptů, ve kterých ořechové mléko využijeme. Stáhněte si můj e-book zdarma a já vám vydání e-kuchařky připomenu e-mailem.

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *