Výroba domácího seitanu

Seitan jsem si chtěla zkusit vyrobit už dávno, ale pořád jsem si myslela, že je k jeho výrobě potřeba nějaká speciální ingredience, která není běžně k dostání. Pak jsem ale našla jednoduchý recept, hned se pustila do výroby a vznikla tahle delikatesa, kterou musíte taky vyzkoušet!

Co je to ten seitan?

Nebojte, není to sprosté slovo ani žádný démon. 🙂 Seitan je pšeničná bílkovina a používá se jako náhrada masa. Výroba zabere trochu více času, ale zato ji zvládne každý a vyjde na pár korun.

Na jeho přípravu budeme potřebovat jen kilo hladké mouky, vodu a koření na ochucení. (Ano, „maso“ z mouky, čtete dobře. 😀 ) Z této dávky vznikne 350 g seitanu (= 70 g bílkovin) a vystačí na 3 porce. Je to čistý pšeničný lepek, takže není vhodný pro celiaky!

Domácí seitan

Seitan jde použít v jakémkoli receptu místo živočišného masa. Můžete ho péct se zeleninou do svíčkové, uvařit guláš, osmahnout nudličky na čínu s rýží nebo nudlemi a třeba ugrilovat plátek do burgeru s čerstvou zeleninou. Důležité je ho pořádně namarinovat, protože sám o sobě je bez chuti.

Domácí seitan

  • 1 kg hladké mouky
  • 600 ml vody

Na ochucení:

  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka bez glutamátu (tamari nebo shoyu)
  • mletá červená paprika
  • kari koření
  • špetka skořice
  • špetka mletého chilli
  • koření na gril
  • olej na smažení

DSC_0240
Mouku smícháme s vodou a důkladně vypracujeme těsto. Tento krok je důležitý, aby se potom hmota dobře zpracovávala při vymývání škrobu.

DSC_0241

Bochánek dáme do mísy, přikryjeme a necháme 2-3 hodiny na teplém místě.

DSC_0244

Těsto zalijeme čistou vodou a začneme je propracovávat a mačkat k sobě, ze začátku se bude rozpadat. Voda bude úplně bílá a když budeme mít pocit, že je dostatečně nasycená škrobem, hmotu scedíme a vodu vyměníme. Takto pokračujeme, dokud se všechen škrob nevyplaví, voda by měla být téměř čistá. Vyměníme ji asi pětkrát.

Vodu se škrobem můžeme slévat do větší nádoby, nechat škrob usadit a pak ho dál použít nebo vyhodit, abychom si neucpali odpad ve dřezu.

DSC_0246

Výsledná hmota se asi o polovinu zmenší (následným vařením zase nabobtná) a má konzistenci žvýkačky. Můžeme ji rozkrájet na menší kousky, nebo slisovat na plátky mezi dvěma prkýnky na krájení.

DSC_0247

Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce koření na gril a lžičku kari. Hmotu v této vodě vaříme hodinu.

DSC_0253

Kousky seitanu necháme v cedníku vychladnout a opatrně vymačkáme zbylou vodu. Můžeme ho nakrájet na kostky, nudličky nebo plátky a dále použít stejně jako živočišné maso.

DSC_0258

My si ho obalíme ve směsi rozmačkaného česneku, lžíce sojové omáčky, lžičky červené papriky, chilli, špetky skořice a necháme marinovat přes noc v lednici. Potom už jen kousky seitanu osmahneme na rozpáleném oleji do křupava.

DSC_0260

Vzhledově ho nerozeznáte od masa a chuťově je opravdu výborný. Bohužel až tak moc výborný, že je hned pryč a můžete ho dělat znovu. 🙂 Kdo by to byl řekl, že ze samotné mouky jde vyrobit něco takového, že? Příště se pustíme do výroby domácího tempehu.

 

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *