Zdravé silvestrovské občerstvení

Ať už budete prožívat silvestrovské oslavy v kruhu rodiny nebo s přáteli, všichni ocení něco dobrého na zub. Určitě vás potěší, že takové slavnostní občerstvení jde udělat i zdravě. Z následujícího receptu na celozrnné těsto vyrobíte špaldové bagety, které můžete natřít paprikovým dipem a z druhé poloviny těsta upéct tyčinky.

Nezapomeňte ani na dostatek zeleniny a ovoce, které vypadají hezky napíchané na párátkách a vzniká tak větší pravděpodobnost, že si je dají i děti. 🙂

Pokud se rozhodnete oslavit příchod nového roku alkoholem, kromě jídla myslete i na dostatek nealko tekutin. Na stůl s občerstvením postavte karafu s čistou vodou, ochucenou třeba plátky citronu, pomeranče a lístky čerstvé máty.

Celozrnné těsto

1 hrnek = 250 ml

  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1 hrnek rostlinného mléka nebo vody
  • 1 kostka čerstvého droždí (40 g)
  • 1 lžička kokosového cukru
  • špetka soli
  • špetka chilli
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • 1 lžíce koření na gyros
  • 3 lžíce kvalitního kečupu
  • semínka na posypání (sezam, mák)

Ve vlažném mléce rozpustíme lžičku cukru, nadrobíme do něj droždí a necháme 10 minut stát. Do větší mísy nasypeme mouku a přilijeme olej s kváskem, dále lněná semínka, sůl, koření a bylinky.

Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na 2 části. Jednu vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Z druhé části těsta vyrobíme tyčinky (nenecháváme je kynout a ihned zpracujeme).

Kořeněné tyčinky

špaldové tyčinky

Pracovní plochu poprášíme moukou a vypracované těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrajujeme z něj centimetrové tyčinky nebo tvoříme různé tvary pomocí vykrajovátek. Tyčinky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, část z nich potřeme vodou a posypeme semínky.

Zbytek necháme suchý a dáme péct na 180°C do vyhřáté trouby. Až začnou hnědnout, tyčinky bez semínek zlehka potřeme kečupem a necháme dopéct do zlatova.

Domácí bagetky

domácí špaldové bagety

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 4 díly a rukama rozválíme na delší bagety. Položíme je dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 1/2 hodiny.

Potom je potřeme vodou, posypeme semínky a dáme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zlatova 30-40 minut.

Paprikovo-cizrnový dip

dip

  • 2 hrnky cizrny (suché)
  • 1 velká červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce tahini (= sezamová pasta, není nutné)
  • špetka římského kmínu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 hrnku vody
  • špetka chilli
  • sůl, pepř

Cizrnu namočíme alespoň na 12 hodin (nejlépe přes noc), vodu vyměníme a hodinu vaříme. Vodu vylijeme, cizrnu propláchneme a necháme vychladnout.

Papriku zbavíme semínek, nakrájíme na silné proužky a dáme péct na plech do trouby, dokud nezměkne a kraje nezačnou hnědnout. Cizrnu s paprikou a všemi ostatními ingrediencemi dáme do kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujeme na hladký dip. Podle chuti dosolíme a okyselíme citronem.

Místo červené papriky můžeme použít menší uvařenou červenou řepu a do dipu namáčet zeleninu nakrájenou na špalíčky (řapíkatý celer, okurek, mrkev).

Zeleninové rolky

okurkové rolky

  • 1 dlouhý okurek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 avokáda
  • hrst oliv

Okurkovou slupku okrájíme a škrabkou na brambory nakrájíme okurek na tenké plátky. Kousek avokáda nebo olivu obtočíme okurkem a propíchneme párátkem. Avokádové rolky pokapeme citronem, aby avokádo nezhnědlo.

Místo okurky můžeme použít malou cuketu nebo velkou mrkev a na plnění jakoukoliv zeleninu, kostky tofu nebo tempehu.

Další recept na tofu pomazánku najdete tady », bude skvělá třeba na chlebíčky. Pokud zatoužíte i po něčem sladkém, inspirujte se v e-booku zdarma tady », kde najdete datlové kuličky, ovocné košíčky a spoustu dalších dobrot. 

 

Monika Ševčíková
Vaření je mojí vášní a díky svým zkušenostem v oblasti rostlinné stravy ráda inspiruji, jak se zamilovat do přírodního jídla, dosáhnout zdravého těla a cítit se skvěle pomocí darů z přírody. Více si o mně můžete přečíst tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *